Příjem MPEG-4 s přijímačem Openbox X-820CI

02.04.2009 07:29

 

Příjem MPEG-4 s přijímačem Openbox X-820CI

logo Nedávno se objevil na ukrajinských stránkách podpory satelitního přijímače Openbox X-820CI nový neoficiální firmware, který umožňuje spolupráci tohoto přijímače s CI modulem Neotion Viaccess NP4.

Satelitní přijímače Openbox není snad nutné čtenářům zvlášť představovat. Na stránkách tohoto serveru jste si mohli přečíst recenze spolehlivých modelů Openbox X-810 a Openbox X-820CI. Podpora pro řadu Openbox 8xx je dlouhodobě na vynikající úrovni.

Model Openbox X-820CI má jednu čtečku a dva CI sloty pro vložení přídavných modulů. Do čtečky vestavěného dekodéru je možné vložit karty různých kódovacích systémů. Bezproblémová spolupráce se všemi kartami Cryptoworks je samozřejmostí. Můžete tak oficiálně přijímat paket českých programů CS LINK pomocí karet od obou našich distributorů TaT a Gital. Lze použít také karty pro příjem slovenských programů paketu Skylink (staré bios 3.47 i nové „modré“ bios 6).

Ale zpět k příjmu MPEG-4. Francouzská firma Neotion nabízí dva zajímavé moduly, které umožňují příjem kanálů vysílaných v MPEG-4 v běžném přijímači pro MEPG-2 vybavený CI slotem. Jeden lze použít jako originální modul Viaccess, druhý jako originální modul Conax.

Modul Neotion Vám umožní přijímat programy vysílané v kompresním formátu MPEG-4, ale pouze v SDTV standardu nikoliv však v HDTV! Je to zatím jediný možný způsob, jak lze na MPEG-2 přijímači přijímat MPEG-4. Modul lze použít, jak pro přijímače pro satelitní DVB-S, tak i pro pozemní DVB-T přijímače.

Modul pracuje s vhodným firmwarem v přijímači TechniSat MF4-T (příjem DVB-T).

Na ukrajinském diskusním fóru jsem si přečetl informace o pozitivní spolupráci s verzí modulu Viaccess NP4, který jsem i já pro tento test použil. Nejprve jsem tedy Openbox X-820CI upgradoval na poslední verzi firmwaru 5.07. Pak již stačilo vložit do jednoho ze slotů modul Neotion Viaccess NP4.

Modul se v přijímači identifikoval pod názvem „Viaccess Pocket dTV“. Menu modulu vypadá obdobně jako u originálního modulu Viaccess. Firmware modulu lze rovněž upgradovat prostřednictvím satelitu.

Praktické zkušenosti s příjmem

Takže teď již nezbývá než naladit nějaký ten program vysílaný v MPEG-4. V SDTV standardu, který tento modul umí, jich není mnoho. Na družici Express AM1 vysílá balík mých oblíbených ruských televizí, najdete zde celkem 18 programů. Vysílají zde čtyři programy ruské státní televize (ORT, RTR, Kultura a Vesti) včetně verzí s časovým posunem. Program RTR Russia je kódován systémem BISS, ostatní programy se vysílají volně. Dále zde najdeme řadu soukromých ruských televizí jako STS, Dom Kino, 5 kanal, NTV+ Tenis apod.

logo Příjem uvedeného paketu byl bezproblémový. Při přepnutí programu je třeba několik málo okamžiků počkat na ustálení obrazu, pak už to jede jako „pila“. Další program jsem našel na družici Yamal 202, v MPEG-4 (C pásmo) zde vysílá ruský program Novy Vek. Velká část pořadů se přebírá z Telekanalu Domašnij, zbytek se věnuje místní problematice Tambovské oblasti.

Další program vysílaný v MPEG-4 je arménská televize Armenia TV, která se nachází na Eutelsatu W2. Program vysílá identifikaci kódování, ale je vysílán volně. Na obrazovce se Vám jen objeví hláška „že nemáte právo sledovat program“, tu stačí „odklepnout“ pomocí tlačítka exit a již můžeme sledovat tento program, zahraniční filmy se dávají s ruským dubingem.

Program GOD TV, který také vysílá v MPEG-4 na tomto satelitu se ale trhal, zřejmě nějaká nekompatibilita s řádným MPEG-4 vysíláním. Na družici Atlanic Bird 3 nalezneme ještě dvě verze francouzské televize France 3, obraz byl jako víno. A to je vše co je na orbitální dráze dostupné.

Většina programů v MPEG-4 je vysílána v HDTV rozlišení a navíc se často používá norma DVB-S2. Pro příjem takovýchto programů je již nutné použít jiné specializované přijímače, které jsem již zde několikrát představil (Topfiled 7700, Ferguson 8800, Homecast 5101 apod.)

Příjem programů v kódu Viaccess

Protože je modul kompatibilní se systémem Viaccess I a II, vyzkoušel jsem vložit originální kartu Viaccess 2.6 na balík švýcarských programů SRG-SSR, který nalezneme na družici Hot Bird. Dekódovaní bylo naprosto bezproblémové, tak jako s obyčejným modulem Viaccess. V menu modulu najdeme také informace o vložené kartě, včetně zápisů oprávnění na kartě.

Pro zajímavost jsem vyzkoušel vložit tento modul do přijímače Topfield 5510 PVR. Modul byl řádně detekován, ale konverze z MPEG-4 na MPEG-2 nepracovala. Po vložení do přijímače Dreambox 7025 (image Gemini 2.3) modul bohužel nebyl vůbec detekován.

Ing. Martin Švehlík