TV 2009

11.01.2009 18:14

Rok 2009 v televizi

Jaké pořady si připravily hlavní české televizní stanice pro rok 2009? Česká televize spoléhá na dokumenty, především na cyklus Zlatá šedesátá (filmová léta), i na diváckou anketu Kniha mého srdce. Televize Prima si pořídila několik u nás zatím neznámých zahraničních seriálů a Nova bude vzpomínat na své nejlepší pořady.


„Hlavním tématem první poloviny roku bude předsednictví České republiky v Radě EU, tomu se bude věnovat hodně pořadů. Největší díl tohoto úkolu leží na redakci zpravodajství. Druhé polovině roku bude dominovat téma dvacátého výročí listopadové revoluce,“ řekla Právu Anna Freimanová z tiskového oddělení ČT.

Velkým projektem, od kterého si ČT hodně slibuje, je cyklus Zlatá šedesátá, jehož první díl uvidíme v sobotu od 20.00 hodin na ČT 2. Půjde o 26 portrétů předních osobností takzvané československé filmové vlny šedesátých let. První díl bude patřit režisérovi Miloši Formanovi a jeho filmu Černý Petr z roku 1963. Další díly představí režiséry Otakara Vávru (film Kladivo na čarodějnice), Juraje Herze (Sběrné surovosti a Sladké hry minulého léta) nebo kameramana Miroslava Ondříčka (Mučedníci lásky).

I letos zachová Česká televize tradici nedělní dramatické tvorby.Uvidíme filmy i původní inscenace. Na neděli 4. ledna je připraven televizní film podle románu Zdeňky Salivarové a Josefa Škvoreckého Setkání v Praze s vraždou. V lednu odvysílá v televizní premiéře také dva road-movie filmy Pusinky a Roming.

„Na přelom února a března je připravena trilogie režiséra Jiřího Stracha Ďáblova lest s Annou Geislerovou a Ivanem Trojanem v hlavních rolích. Je to krimipříběh, ve kterém vrchní komisař kriminální policie spolu se znalcem černé magie pátrají po pachateli rituálních vražd, spojených se záhadou existence největší rokopisné knihy světa Ďáblovy bible,“ podotkla Freimanová.

Mezi novinky patří i vzdělávací cykly Partnerské vztahy a Experiment, kde si v každém díle celebrita vyzkouší, jaké je to být v kůži outsidera. V nabídce zábavy veřejnoprávní televize letos nenajdete například Souboj hitů. Chystají se ale dva velké projekty. „První se jmenuje Zázraky přírody. Je to velký zábavně-naučný formát o tajemství přírody, hlavně o zvířátkách. Druhým projektem je anketa Kniha mého srdce, podobná té, jako byla loni Hvězda mého srdce o hercích a herečkách nebo rok předtím Největší Čech,“ prozradil šéfdramaturg centra zábavy Aleš Ulm.

Prima se letos orientuje hodně na zahraniční seriály. Koupila Kauzy z Bostonu, americký seriál z právnického prostředí spadající do žánru dramedy, tedy směs dramatu a komedie. Jeho tvůrcem je známý David E. Kelly, který například napomohl k úspěchu seriálu Chicago Hope.

„Budeme také vysílat Božskou mrchu. Božská vzhledem, mrcha chováním. Holly Hunterová se představí v roli špičkové kriminalistky, která má ale dost tvrdý život. Pije a má poměr s ženatým kolegou,“ poznamenla mluvčí Primy Jana Kocová.

Prima vrací na obrazovku v nových řadách seriály Chirurgové a Vraždy z Midsomeru. Pokračuje v reality show Nic než pravda a v úspěšných pořadech Hádej, kdo jsem!, Jak se staví sen nebo seriálu Velmi křehké vztahy.

Televize Nova bude letos pokračovat ve svých „trvalkách“ Ulice a Ordinace v růžové zahradě. Mezi novinky patři historický seriál Tudorovci, který vysílala HBO. V bulvárním tisku se objevilo, že končí společenský magazín Přísně tajné a sitcom Comeback, ale není to pravda. „Přísně tajné je jenom pozastaveno, na jaře se bude jednat o jeho nasazení a případných změnách. Co se týče Comebacku, tak také nekončí, natáčíme nové díly,“ reagovala mluvčí Novy Michaela Fričová.

 

Televizní rok 2009 podle bulváru

:89: Jak pravidelní čtenáři našich stránek jistě vědí, Openboxfórum bulvár vážně nebere a zprávám zde otištěným zpravidla nevěnuje pražádnou pozornost. Zprávy bývají téměř výhradně neověřené a fakty nepodložené. Nicméně dovolme si pro jednou ten přepych a podívejme se, jaké novinky se podle něj chystají v roce 2009 v našich televizích. Třeba čas ukáže, že se tamní přispěvatelé spletli a omylem výjimečně napsali pravdu. :89:

NOVA chystá seriálovou bombu!

Televize Nova pomalu rozjíždí přísně utajovaný projekt! Tím je natáčení zcela nového seriálu s názvem Dokonalý svět. A naše nejsledovanější televize na něj sází opravdu vše. Kvůli projektu totiž na Nově začala pořádná rošáda. "Do seriálu se počítá opravdu s těmi nejoblíbenějšími herci," prozradil Šípu zdroj z televize.

Seriál, který se bude odehrávat v prostředí lifestylového časopisu, má být podle informací Šípu naprostou jedničkou a v zákulisí Novy se mluví o tom, že by mohl být velkou konkurencí pro zaběhlou Ordinaci v růžové zahradě. Vysílat by se měl od letošního února.

Kvůli novému nováckému projektu právě v Ordinaci před časem skončila Jitka Čvančarová a Tereza Brodská doslova zmizela z Ulice. "V Dokonalém světě se objeví třeba i Kristýna Leichtová, která skončila v seriálu Novy Comeback a nedávno podepsala smlouvu," prozradil zdroj.

Ovšem tím přetahování herců ze seriálu do seriálu neskončilo. Nova totiž v létě natočila pilotní díl tohoto seriálu, zkušební diváci ho ohodnotili kladně a Nova se na základě toho rozhodla projekt uskutečnit.

Jednou z dalších hvězd, která by v seriálu měla působit na diváka jako magnet, je Saša Rašilov, jenž paradoxně působí na televizi Prima v seriálu Velmi křehké vztahy. Nova tak začala kvůli kvalitě lovit i v cizích vodách...

"Se Sašou Rašilovem nemáme podepsanou exkluzivní smlouvu, a pokud by Nově podepsal, je to čistě jeho věc," řekla Šípu mluvčí Primy Jana Kocová. Sám Rašilov se k projektu a ani k tomu, jestli se Nově "upsal", nevyjádřil, nebral telefon a nereagoval ani na SMS zprávy.

... jinak televize na novinkách šetří

Finanční krize zřejmě dopadla už i na tuzemské televizní stanice. Ty totiž svým divákům příliš nových seriálů tento rok nenabídnou. Televize Nova své projekty zatím úzkostlivě tají a je otázkou, zda chystá ještě něco dalšího kromě již připraveného projektu Dokonalý svět. Prima pak nechystá vůbec žádné novinky a vsadila vše na zahraniční tvorbu. Nejvíce se tedy diváci dočkají od České televize. Ta pro ně připravuje hned dvě novinky.

Kromě nového seriálu chystá televize Nova pro své diváky také stálice. Těšit se mohou každý všední den na Ulici a další pokračování Ordinace v růžové zahradě. A velký televizní román Pojišťovna štěstí bude pokračovat pátou řadou, která se natáčí právě v těchto měsících. Její vysílání chystá Nova na druhou polovinu letošního roku.

Fandové českých seriálů si přijdou na své v České televizi. Ta v prvním pololetí nasadí nový seriál Proč bychom se netopili a premiérové díly strašidelného Strážce duší. Páteční seriálové večery zaplní opakování Ranče u zelené sedmy a seriálu Vlak dětství a naděje.

Prima letos nakoupila hlavně zahraniční seriálové hity, z domácí produkce sází na oblíbené Velmi křehké vztahy a v programu zůstane i Ošklivka Katka, se kterou se diváci budou setkávat do jara. Další řada pohádky o Popelce se zatím nepřipravuje.

Zdroj: Šíp

 

 

 

Češi dnes rozumí už 73 televizním kanálům

Ještě v roce 1990 čeština nebo slovenština běžela pouze na dvou televizních stanicích. Před pěti lety už těchto kanálů bylo šestadvacet a dnes už si televizní divák může vybrat ze 73 stanic. Vyplývá to z nejnovějších čísel operátorů.

"Tradiční" ČT, Novu a Primu doplňují nové digitální televize jako TV Barrandov a metropolitní či kabelové televize. Kdo však chce sledovat všechny české a slovenské kanály, nevystačí si pouze s kabelem či pouze se satelitem. Žádný provozovatel nenabízí všechny. Nejvíce kanálů v češtině či slovenštině nabízejí UPC a Telefónica O2. Na trhu působí i menší regionální poskytovatelé kabelových televizí.

Úměrně tomu, jak roste počet kanálů, kterým lidé rozumí, roste i sledovanost kabelových a satelitních televizí. V současnosti tyto televize sleduje více než 10 procent diváků. "Je to i tím, že dospěla generace dětí, které na kabelu vyrostly," říká František Malina, mluvčí UPC.

Společnost UPC má nyní "na kabelu" zhruba šest set tisíc domácností. Celkem si už ale v Česku pořídilo kabelovou televizi devět set tisíc domácností. Na "satelitu" je pak další milion domácností.

Kromě dnes již zavedených stanic, jako je třeba HBO, český divák rozumí i dokumentárnímu kanálu Animal Planet či dětskému Minimaxu. Česky však běží i kanál pro fanoušky rybaření či lovu Fishing & Hunting.

Česky či slovensky mluvící televize slušně uživí i několik desítek dabingových studií a pár stovek herců, kteří se v tuzemsku dabingem živí. Podle odhadů firem působících na trhu se v dabingu protočí stamiliony korun ročně. "Jeden celovečerní film vyjde v průměru na čtyřicet až padesát tisíc korun," říká Zbyněk Bartoš z dabingového studia Bär.

Boom tuzemských dabingových stanic začal už v devadesátých letech, ale i v současné době stále přibývají nová studia. Na podzim jich otevřela hned pět TV Barrandov. "Tato studia doplnila tři stávající studia," říká Ivana Prejdová, ředitelka dabingové divize na Barrandově s tím, že práce v dabingu na Barrandově přibývá každoročně.

"Nedá se ale říct, že by se počet firem, které dabing nabízejí, rozšiřoval úměrně tomu, jak se zvyšuje počet česky mluvících televizí. Některá stávající studia se ale určitě rozšiřují," říká Bartoš. Nejznámějšími místy, kde dabingová studia sídlí, jsou Praha, Brno a Ostrava. "Jen v Praze jich je kolem pětačtyřiceti," dodává Prejdová.

Kromě kabelových televizí dabingová studia zaměstnávají hlavně velké televizní stanice. Například na Nově tvoří zahraniční tvorba zhruba polovinu produkce.

Zdroj: ihned.cz

 

Nový zákon: Hry o peníze v televizi skončí

Finanční výhry mají v budoucnu nabízet jen firmy s licencí na hazard. Za změnu lobbuje hlavně Sazka. Televize protestují!

Lákat televizní diváky, posluchače rádií nebo třeba konzumenty sušenek na peněžní výhry už nebude tak jednoduché jako nyní.

Věcný záměr nového loterijního zákona, který koncem měsíce projedná vláda, totiž zakazuje vyplácet výhercům soutěží peníze. "Provozování výherních soutěží o jiné než věcné ceny bude zakázáno," stojí ve věcném záměru návrhu zákona.

V praxi by to znamenalo nejen konec hledání peněz schovaných v balení brambůrek, ale ohroženo by bylo také vyplácení milionových či stotisícových výher v televizních a rozhlasových soutěžích, kde stačí poslat sms či odpovědět na otázku.

Hazard v televizi

"Televize často supluje loterijní soutěže. Hry typu Haló, tady Impulsovi či Chcete být milionářem jsou normální loterie, tak ať mají na hazard licenci a platí pro ně stejné podmínky jako pro sázkové společnosti," řekl náměstek ministra financí Tomáš Zídek.

Firmy či média, které by si chtěly soutěže ponechat, by musely zažádat o udělení licence pro provozování loterií a sázek. Zda by ji dostaly, přitom není zdaleka jisté. Návrh zákona totiž zároveň počítá se zavedením omezeného počtu hazardních licencí: jejich počet se má postupně spíš snižovat. Lákat na finanční výhry se navíc firmám prodraží. Stejně jako sázkové společnosti by musely odvádět určité procento ze svého obratu na dobročinné účely a státu.

Pokud by například Nova měla ve své soutěži v Dobrém ránu, kde minuta telefonátu stojí šedesát korun, deset tisíc "sázejících", mohla by při vyplacení třicetitisícové výhry navíc zaplatit i částku mezi sty až sto padesáti tisíci korun.

Televize protestují

Televizím se proto chystané změny nelíbí. "Jsme toho názoru, že případná regulace či zpřísnění regulace činností, u kterých se nejedná o hazard v pravém slova smyslu, nejsou potřebné. Televizní soutěže probíhají transparentně v souladu s herními řády a se zákonem," řekla Jana Kocová, mluvčí Primy.

Za změny v návrhu zákona lobbovala hlavně Sazka, které vadilo, že kvůli nejrůznějším soutěžím o peníze přichází o sázkaře. "Výherní soutěže fungují na podobném principu jako loterie, o vítězi rozhoduje náhoda. Na rozdíl od loterií jsou však tito provozovatelé zvýhodněni. Nevztahuje se na ně kontrola ani regulace a neodvádí poplatky," řekl Zdeněk Zikmund, mluvčí Sazky.

Zdroj: ihned.cz